Inhoudsopgave maken zonder HTML-kennis

Zo nu en dan schrijf ik een lang bericht of pagina bestaande uit een aantal onderwerpen. Een inhoudsopgave bovenaan de pagina is dan handig. Bezoekers kunnen de pagina snel scannen en direct naar het onderwerp springen dat ze interesseert. Zelf kan ik natuurlijk in HTML een inhoudsopgave maken door de tussenkoppen van ankers te voorzien en een lijstje met links naar die ankers te maken. Maar voor klanten is dit vaak te ingewikkeld. Op zoek dus naar een simpele oplossing waarvoor geen HTML-kennis nodig is. 

Mijn voorbeeld is een handleiding: Veel gemaakte fouten in WordPress én hoe je ze verbetert.

Ik zoek eigenlijk zoiets als de WordPress Codex gebruikt: een overzichtelijke lijst met de belangrijkste items die naast of boven het artikel verschijnt.

De plugin die ik heb gevonden is Table of Contents Plus. De pagina met instellingen is eenvoudig in te vullen. Omdat ik maar op enkele pagina’s een inhoudsopgave wil, geef ik aan dat de inhoudsopgave standaard nergens getoond hoeft te worden. Waar ik hem wél wil (boven de eerste tussenkop) typ ik in de WYsiwyg-editor de shortcode [code] [toc] [/code]

Het is ook mogelijk om de inhoudsopgave (alleen) in een widget te tonen, bijvoorbeeld in de sidebar.

Instellingen

Je kunt aangeven welke kopteksten in de inhousdopgave komen.
Standaard toont de plugin een genummerde lijst. Het was even zoeken hoe je die uit kunt zetten, maar dat komt door de vertaling. “Aantal lijstitems” is een gebrekkige vertaling van “nummer de lijstitems”. Uiteindelijk heb ik toch voor een genummerde lijst gekozen omdat ik dat wel overzichtelijk vind. (En de codex, mijn grote voorbeeld, doet het ook zo.)

Weergave

Voor de weergave heb je de keuze uit 5 standaard templates of een custom template waar je eigen kleuren kunt instellen. Standaard “Wit” voldoet voor mij.
Ik wil de titel boven de inhoudsopgave links lijnend in plaats van gecentreerd en dat heb ik in de css van mijn theme opgelost met [code]
#toc_container p.toc_title {
text-align: left !important;
}[/code]

Het resultaat:

inhoudsopgave

Ook al kun je zelf lezen en schrijven met HTML, deze plugin zal je tijd besparen. En je pagina’s worden er gebruiksvriendelijker door.

Wil je reageren?

Graag!
Je kunt hier een berichtje achterlaten. Het is noodzakelijk daarvoor je naam en emailadres in te vullen. Het emailadres zal nooit openbaar worden gemaakt.
Na goedkeuring door WP-bieb zal je bericht op de website verschijnen.

*